ETNOLOGDAGARNA 2012: ETNOGRAFI: Vad, var, hur?
Första CFP för sessioner och föredrag (utgått 15.10.2011)
Temat för de VII Etnologdagarna är etnografi. Inom humaniora innefattar etnografi att man samlar in forskningsmaterial bland människor och om dem. Typiska etnografiska metoder är t.ex. deltagande observation, intervjuer och fotografering. Förutom materialinsamling innefattar etnografin också en skriv- och tolkningsprocess.
Etnografin har traditionellt utgjort en typisk forskningsmetod för antropologer och etnologer. Sedermera har de etnografiska metoderna och det etnografiska fältet som begrepp blivit allt vanligare även inom många andra vetenskaper.
Begreppet ”fältet” och etnografins problematik är numera högaktuella, mångdisciplinära frågor. Användningen av internet t.ex. har utvidgat etnografin då forskning kan göras också på det virtuella fältet. De etiska frågorna har å andra sidan fött en diskussion om fältets och etnografins gränser.
Seminariets centrala frågor utgörs därmed av vad och hurdan etnografin är idag, vad forskarens roll och ansvar innebär i den etnografiska forskningsprocessen samt hur ”fältet” skall definieras på 2010-talet.
Föredragen och sessionerna kan behandla t.ex. följande slags frågor:
- Hurdan är en etnografisk forskningsprocess och hurdant är ett etnografiskt grepp?
- Vad går etnografiskt skrivande ut på? Hur skriver man etnografi?
- Vad förstår man med gammal och ny etnografi och hur skiljer de sig från varandra?
- Var gör man etnografiskt fältarbete?
- Var behövs etnografi? Varför gör man etnografi?
- Vad är etnografins roll inom etnologisk forskning?
- Vad är etnografins roll i museer? Vad gör en etnograf i ett arkiv?
- Vad innebär virtualetnografi?
- Vad är en etnografisk analys?
- Hurdana etiska frågor förknippas med etnografi?
- Vad är det som gör etnografi till etnografi? Finns det alternativ till etnografi?
Föredragen kan behandla allmänna metodologiska frågor förknippade med etnografi eller fungera som exempel på hur etnografin präglar sättet att forska.
Förslag på sessioner och föredrag, max en sida/200 ord, skickas in via etnologdagarnas hemsida (http://kansatieteenpaivat2012.blogspot.com/p/abstraktit-ja-tyoryhmaehdotukset.html) senast 15.10.2011. Sessionerna önskas vara öppna för alla så att arrangörerna kan placera föredrag i dem. Föredrag och sessioner på båda inhemska språk välkomnas och vid behov kan föredrag även hållas på engelska.
Tilläggsinformation på etnologdagarnas hemsida http://kansatieteenpaivatsvenska.blogspot.com/ och av seminariesekreterare Eerika Koskinen-Koivisto (förnamn.efternamn@jyu.fi) tel. +358 407243810.